Loading..

Lekker in je vel

Lekker in je vel. Wat betekent dat voor jou?

De ene persoon voelt zich lekker in zijn vel door veel te werken. Een ander zal veel werk als druk ervaren. Ook zal de één het helemaal niet erg vinden om thuis nog wat werk te doen en vindt juist de vrijheid en flexibiliteit prettig. De ander zal dit als stress ervaren om altijd bereikbaar te moeten zijn.

Lekker in je vel zal voor iedereen dan ook een andere beleving zijn. Hoe kun je plezier in je werk houden en tegelijk omgaan met stressbeleving op je werk en thuis.

Door het ervaren van balans in je denken en voelen. En hoe doe je dit dan?

Een manier is om bewuster je lichaam, je denken en voelen te leren kennen en dit integreren in je handelen en doen. Dit kan door ademhaling- , aandacht- en ontspanningsoefeningen uit de mindfulness en meditatie. Een natuurlijke ademhaling kan al zorgen voor minder stress en meer ontspanning. Je komt uit je hoofd en meer in je lijf. Hierdoor kun je beter focussen, je concentratie verbetert en je krijgt er ook nog eens meer energie van!

Jezelf een moment van rust gunnen en kijken, voelen en ervaren wat er in jezelf aanwezig is. Zijn in het hier en nu, even niets moeten. Stil worden, doen door niets te doen, geen beweging, geen denken, alleen maar ademen en zijn.

Mindfulness en meditatie is niet alleen stilzitten op een kussentje. Juist actief zijn tijdens een wandeling, waarbij je in stilte loopt zonder doel, kan veel rust brengen in jezelf.

Met de volgende oefening kun je al eens ervaren of er onrust in je hoofd of lijf is. Soms hebben we het zelf niet eens door.

Oefening: nietsdoen

Neem in de komende week drie dagen ten minste 10 minuten de tijd om ongestoord op de bank te zitten en niets te doen. Niets betekent ook echt niets. Als je een drukke week hebt, des te beter.

Zet een wekker en leg eventueel pen en papier bij de hand. Doe niets, neem alleen waar.

–        Welke onrust komt er boven als je niets doet?

–        Welke gedachten en gevoelens probeer je weg te duwen?

–        Wat onttrekt je uit het hier en nu?

Schrijf deze dingen op als je daar behoefte aan hebt. Onderzoek zowel je lichamelijke, je geestelijke, je emotionele als je energetische bevindingen. Probeer ze zo goed als je kunt van elkaar te onderscheiden en schrijf na de tien minuten bij alle vier op wat je opgevallen is.

X