Loading..

Bewust Ademen

Adem is leven wordt vaak gezegd.  We zitten allemaal in een onzekere situatie, die af en toe bij mensen zorgt voor angstgevoelens. Bij angst merk je dat je ademhaling hoger in je lichaam gaat zitten en je moeite hebt om ontspannen te ademen. Hierdoor krijg je steeds meer spanning in je lichaam en dat kan er voor zorgen dat je uit balans raakt of ziek wordt. Ook is het een bijzondere tijd voor groei en bewustwording.

In mijn praktijk werk ik veel met ademhaling. Zowel tijdens een individuele energetische behandeling, een ademsessie als bij mijn meditatieavonden.

Verbonden ademhaling

Als ademcoach leer ik mensen te ademen met een zogenaamde verbonden ademhaling. Dit wordt ook wel transformational breathing genoemd. Deze ademhaling maakt gebruik van een specifieke manier van ademen en kan helpen om weer in balans te komen. Een aantal verbonden ademsessies kan ondersteunen bij stress, hyperventilatie, astma, angst, paniekaanvallen, verdriet, boosheid, somberheid of pijnklachten.

Je leert stap voor stap je ademhaling te verruimen en dit zorgt voor rust en zelfvertrouwen. Ook fysiek helpt het je om gezond te worden en te blijven, doordat je immuunsysteem een enorme boost krijgt.

Wat kun je zelf doen

In deze bijzondere tijd is het goed om wat vaker stil te staan bij je ademhaling. Dit kun je iedere dag doen op jouw eigen moment. Een ontspannen en bewuste ademhaling helpt je om beter bij jezelf te blijven. Je ervaart meer vrijheid in jezelf, ook nu we zo beperkt zijn om naar buiten te gaan.

Ik ervaar deze periode als een mooi moment om naar binnen te gaan. Bij jezelf stil te staan en te voelen wie jij bent en hoe jij je leven zelf mag en kunt vormgeven. Jezelf een moment van rust gunnen en kijken, voelen en ervaren wat er in jezelf aanwezig is. Zijn in het hier en nu, even niets moeten. Stil worden, doen door niets te doen, geen beweging, geen denken, alleen maar ademen en zijn.

Zijn wie je bent! Vanuit liefde, verbinding en vertrouwen je leven vormgeven.

Ademoefening balans in je emoties

Je adem helpt je bij het in balans brengen van je emoties. Word je bewust van je ademhaling en volg haar tot in je middenrif. Adem wat langer uit dan in. Voel dat je meer rust en ruimte in je lichaam krijgt en dieper gaat ademen.

Adem in en zet je buik uit. Op een uitademing laat je je buik leeglopen als een ballon. Door naar je buik toe te ademen, maak je op een rustige manier contact met je gevoel. Neem waar wat er gebeurt en onderdruk niets. Doe dit een paar keer.

Leg je duim en middelvinger van je rechterhand elk op een neusvleugel. Je wijsvinger rust op het derde oog. Druk nu met je duim het rechterneusgat dicht. En houd de adem twee tellen in. Dan adem je uit door je rechterneusgat. Je ademt weer in door het geopende rechterneusgat, sluit nu beide neusgaten en houd de adem twee tellen in. Open het linkerneusgat door de middelvinger ervan af te halen. Dit is een volledige ademhaling, ook wel pranayama ademhaling genoemd, die de emoties tot rust brengt en de subtiele energiekanalen langs je ruggengraat zuivert.

Ademoefening bellenblaas meditatie

Ga maar eens bellenblazen. Kun jij een grote bel blazen of alleen kleine? Of eerst een grote en dan een kleine erachteraan? Of andersom?

En zie je verschil als je snel of langzaam ademt? En voel je dat ergens in je lichaam?

Bedenk nu iets wat je los wilt laten en mee wilt laten voeren door de wind.

Adem in en maak bij de ademhaling een grote bel. Stuur in gedachten datgene wat je los wilt laten met de bel mee de lucht in. Kijk de bel na totdat hij stuk gaat. En als je zo geconcentreerd aan het kijken bent, wat doet dat met je ademhaling? En welke kleuren zie je allemaal in een bel?

X